Ένας πλήρης οδηγός γνώσεων των τριών επιπέδων της ελεύθερης κατάδυσης

Ένα βιβλίο του Γιάννη Δετοράκη

Η φυσιολογία της ελεύθερης κατάδυσης είναι ένα εγχειρίδιο για την εκπαίδευση στην ελεύθερη κατάδυση. Πρόκειται για έναν μοναδικό οδηγό σε παγκόσμιο επίπεδο με όλες τις απαραίτητες γνώσεις φυσιολογίας και για τα 3 επίπεδα γνώσεων του ερασιτέχνη ελεύθερου δύτη. Το βιβλίο αναλύει με την πιο απλή και κατανοητή γλώσσα όλα τα θέματα που απασχολούν τόσο τον καινούργιο δύτη, όσο και τον προχωρημένο και έμπειρο με απαντήσεις και οδηγίες και στα πιο εξειδικευμένα ζητήματα της βαθιάς ελεύθερης κατάδυσης.
Τα κεφάλαια του βιβλίου καλύπτουν ολόκληρη τη θεματολογία της φυσιολογίας των ελεύθερων καταδύσεων σαν μία πλήρη εγκυκλοπαίδεια και με τρόπο εκπαιδευτικό ως οδηγός τεχνικής στην κατάδυση. Από τα καταδυτικά αντανακλαστικά, την αυτόματη εξίσωση των πνευμόνων, τις τεχνικές εξίσωσης της πίεσης στα αυτιά, μέχρι την ανάλυση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την άπνοια στην ελεύθερη κατάδυση, η ανάλυση των θεμάτων παρουσιάζει με κατανοητό τρόπο ότι πιο σύγχρονο έχει να προσφέρει η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία και η εμπειρία των οργανισμών εκπαίδευσης στις καταδύσεις.
Η θεματολογία του βιβλίου καλύπτει και τα πιο κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας όπως η υποξία, ο υπεραερισμός, οι τεχνικές διάσωσης από επικείμενο πνιγμό και οι χειρισμοί διάσωσης υποξικού δύτη. Παράλληλα εξετάζονται τα πιο σύγχρονα και προχωρημένα επιστημονικά θέματα αιχμής της πολύ βαθιάς ελεύθερης κατάδυσης όπως το «πάκινγκ» στην αναπνευστική προετοιμασία της άπνοιας, η τοξικότητα οξυγόνου , η νόσος αποσυμπίεσης και η νάρκωση αζώτου στις καταδύσεις σε βάθη ρεκόρ.
Χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα αλλά και δεκάδες ειδικές υποβρύχιες φωτογραφίες, σκίτσα και πίνακες, ο συγγραφέας καταφέρνει να αποδώσει με κατανοητό τρόπο και τα πιο δύσκολα θέματα της καταδυτικής φυσιολογίας. Έτσι το βιβλίο δικαιώνει την φήμη της πρώτης έντυπης έκδοσης του 2001 ως «Φυσιολογία και Ιατρική της Κατάδυσης με Άπνοια» που άφησε εποχή σαν εγχειρίδιο της ελεύθερης κατάδυσης και 15 χρόνια μετά ολοκληρώνει ένα γιγαντιαίο έργο παρουσίασης ολόκληρης της φυσιολογίας των ελεύθερων καταδύσεων στα 3 επίπεδα της εκπαίδευσης ελεύθερων δυτών!