Ένας πλήρης οδηγός του 1ου επιπέδου ελεύθερης κατάδυσης

Ένα βιβλίο του Γιάννη Δετοράκη

Το βιβλίο αποτελεί έναν πραγματικό οδηγό – εγχειρίδιο εκμάθησης της τεχνικής της ελεύθερης κατάδυσης, μοναδικό στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Ο συγγραφέας και σχεδιαστής προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ελεύθερη κατάδυση, χρησιμοποιεί την εμπειρία του στην εκπαίδευση περισσότερων από χιλίων ελεύθερων δυτών στην σχολή του τα τελευταία 15 χρόνια και περιγράφει βήμα προς βήμα τον τρόπο να κατακτήσει ένας ελεύθερος δύτης τα πρώτα 10 μέτρα βάθος.

Η περιγραφή της τεχνικής της ελεύθερης κατάδυσης για τον καινούργιο ελεύθερο δύτη ξεκινάει με την τοποθέτηση του εξοπλισμού και την είσοδο στο νερό, τους χειρισμούς στην επιφάνεια της θάλασσας, την τεχνική ρύθμισης της πλευστότητας και το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου καλύπτουν τα βήματα της προετοιμασίας για άπνοια, οι κινήσεις της φάσης κατάδυσης, όλες οι τεχνικές εξίσωσης της πίεσης στα αυτιά και τα βήματα της ανάδυσης. Μέσα από δεκάδες υποβρύχιες φωτογραφίες από πραγματική εκπαίδευση νέων δυτών, οι τεχνικές παρουσιάζονται και αναλύονται με καταπληκτική απλότητα.

Τα κεφάλαια του βιβλίου καλύπτουν και την τεχνική του συντροφικού συστήματος ελεύθερης κατάδυσης, τον τρόπο σχεδιασμού (το πλάνο) κάθε ελεύθερης κατάδυσης, την οργάνωση μιας ημέρας καταδύσεων και τα επικίνδυνα περιστατικά, όπως η υποξία με οδηγίες και τεχνικές πρόληψης και ανάλυση των μέτρων ασφάλειας και διάσωσης.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας: «Ένα βιβλίο δεν μπορεί φυσικά να αντικαταστήσει την εκπαίδευση και ένα ολόκληρο πρόγραμμα εκμάθησης των καταδύσεων. Σήμερα ωστόσο η εποχή μας διαθέτει ωραία προγράμματα εκπαίδευσης και πολύ καλούς εκπαιδευτές, αλλά κανένα αξιόλογο βιβλίο – πλήρη οδηγό εκμάθησης της τεχνικής της ελεύθερης και αυτό το μεγάλο κενό ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι βοηθάω να κλείσει σήμερα, σαν συγγραφέας, με την έκδοση ενός μοναδικού βιβλίου για τον καινούργιο ελεύθερο δύτη».